Bum, bum, bang bang

Trwało to chwilkę, było czujne i bardzo emocjonalne… Podczas zwiedzania Oasis Parku na Fuertaventurze udało nam się zrobić badania naukowe i obserwowaliśmy przypływ miłości dwóch Surykatek. Jako, że jesteśmy ich fanami, bo to cudowne i bardzo zabawne zwierzątka kliknęliśmy kilka zdjęc. Może przydadzą się do prac naukowych, a niejednych skuszą na sobotnie swawole w domowym zaciszu 🙂 Let it ride friends 🙂

dscn0170

dscn0168

dscn01691

Troche niezbędnych informacji: W warunkach naturalnych surykatki mogą rodzić młode o każdej porze roku. Ciężarne samice spotyka się najczęściej od sierpnia do marca[4]. Ciąża trwa 11 tygodni, a w miocie rodzi się zazwyczaj 2 do 4 młodych. Samica może urodzić do trzech miotów w roku. Długość życia surykatek dochodzi do 12 lat (średnio 7 lat). Surykatka (Suricata suricatta) — mały ssak drapieżny należący do rodziny mangustowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Suricata (Desmarest, 1804). W Afryce oraz krajach anglojęzycznych znana jest pod nazwą meerkat. Ta nazwa została błędnie zaczerpnięta z języka niderlandzkiego, a tłumaczyć ją można jako kot jeziorowy. W niderlandzkim surykatka zawsze była nazywana stokstaartje, a niderlandzkie słowo meerkat odnosi się do koczkodana.

25186